Πως είδαν τη νίκη Τραμπ οι opinion-makers του ελληνικού διαδικτύου

H επικράτηση του Ντόναλτ Τραμπ ενάντι της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αναδείχθηκε όπως και αναμένονταν σε κορυφαίο θέμα του ελληνικού διαδικτύου. Οι Opinions επικεντρώθηκαν στα αίτια της νίκης Τράμπ και στην επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα.

Μελετώντας την οντότητα «Ντόναλτ Τραμπ» μόνο στο κανάλι Opinions παρατηρήσαμε ότι οι σχολιαστές υποδέχτηκαν με επιφύλαξη την  εκλογή του Τράμπ ως νέου πλανητάρχη. Η οντότητα «Ντόναλντ Τραμπ» σύμφωνα με το λογισμικό paloPro κατέγραψε στις Opinions 391 αναφορές το διήμερο 9 –10 Νοεμβρίου 2016. Τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν κυριαρχία των αρνητικών με  ποσοστό 67%, ακολουθούν τα θετικά με 25% και τέλος τα ουδέτερα με 8%.

 

 

 

Η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των Opίnions μας δείχνει ότι οι σχολιαστές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την εκλογή του Τραμπ και επιδιώκουν να προβλέψουν την επόμενη μέρα αναλύοντας τις προθέσεις του σε συνδυασμό με την πολιτική, οικονομική, διπλωματική και γεωπολιτική πραγματικότητα και το τι θα συμβεί αν τις κάνει πράξη.

Η πλειοψηφία των Opinions χαρακτηρίζει τον Τραμπ λαϊκιστή, εθνοκεντρικό  και αναφέρεται και στις ίδιες τάσεις που επικρατούν και στην Ευρώπη (ευρωσκεπτικισμός, άνοδος λαϊκιστών στην εξουσία, ενίσχυση ακροδεξιών και ρατσιστικών κόμματων).

Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουν ότι η νίκη Τράμπ οφείλεται στις εισοδηματικές ανισότητες της αμερικάνικης κοινωνίας και στην εγκατάλειψη από το πολιτικό σύστημα της μεσαίας και εργατικής τάξης. Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται ότι εκπροσωπούσε την ελίτ της κοινωνίας και το πολιτικό κατεστημένο για αυτό και έγινε η μεγάλη ανατροπή υπέρ του Ντόναλτ Τράμπ.

Γ.Π

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s