Τσίπρας – Μητσοτάκης: Κέρδισαν τις εντυπώσεις αλλά έχασαν την ουσία στη ΔΕΘ

Νίκος  Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δεν έπεισαν το σύνολο των social media καθώς αντέδρασαν με επιφύλαξη. Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το δικό του «οδικό χάρτη» για έξοδο από την κρίση.

Οι οντότητες «Αλέξης Τσίπρας» και «Κυριάκος Μητσοτάκης» συγκέντρωσαν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 61.425 συνολικές αναφορές. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέγραψε 55.190 αναφορές την χρονική περίοδο 10 – 12 Σεπτεμβρίου 2016  και ο Κυριάκος Μητσοτάκης 6.275 αναφορές για την χρονική περίοδο 17-19 Σεπτεμβρίου 2016. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter ήταν και αυτή που καθόρισε και τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου για τις δυο υπό εξέταση οντότητες.

tsip1

 

mits1

Η εικόνα των συναισθημάτων χαρακτηρίστηκε από την πλειοψηφία των ουδέτερων συναισθημάτων έναντι των αρνητικών και των ουδέτερων, στοιχείο που μας δείχνει ότι οι τοποθετήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν άγγιξαν το διαδικτυακό ακροατήριο.

tsip2

 

mits2

Θεματολογία

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο στις υπό εξέταση χρονικές περιόδους επικεντρώθηκε στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τύπου των Τσίπρα και Μητσοτάκη και σε ερμηνείες για το που έχασαν ή κέρδισαν. Το Top 10 Topics του paloPro ανέδειξε ως κυρίαρχες αναφορές:

 • Την ερώτηση της Ευαγγελίας Τσικρίκα δημοσιογράφου του Alpha στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες.
 • Την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες «το τζάμπα πέθανε».
 • Τι μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου.
 • Την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: « ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα».
 • Ο σχολιασμός της Wall Street Journal για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
 • Ο «οδικός χάρτης» του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για έξοδο από την κρίση.
 • Τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη για Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κράτος

 Συμπεράσματα

Η ενδελεχής μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro μας δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αντιμετώπισε με επιφύλαξη τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναλυτικότερα τα social media εκτιμούν ότι:

 • Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση. Το περιεχόμενων των αναφορών, κυρίως στο Τwitter, υπενθυμίζει τα μέτρα λιτότητας και ενίοτε τον διακωμωδεί για τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε ένα τεχνοκρατικό προφίλ και ένα «οδικό χάρτη» για την έξοδο από την κρίση που όμως δεν κατάφερε να αγγίξει όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς κάποιες αναφορές τον συνδέουν με απολύσεις του δημοσίου.
 • Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέρει πως να βγει να από το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργήσει και φαίνεται να θέλει να κερδίσει χρόνο.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπεισε ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα έξω από το αδιέξοδο.
 • Οι δύο τους φαίνεται να κέρδισαν τις εντυπώσεις αλλά να έχασαν την ουσία. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη ασχολείται με την επιβίωσή της και απαιτεί άμεσες πράξεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά της.

paloPowerPoint

Palo Professional: Monitor, track & analyze

The most effective Online Reputation Management Tool

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s