Ελληνική συμπόνοια και ευρωπαϊκή αδιαφορία για τους μετανάστες

Νικος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Το μεταναστευτικό παραμένει ένα από τα «καυτά προβλήματα» της πολιτικής και της κοινωνίας και οι τάσεις του ελληνικού διαδικτύου για το συγκεκριμένο πρόβλημα εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η αναλύση μας αποτελεί με βάση τα νέα δεδομένα που εχουν προκύψει από τις εξελίξεις το δεύτερο μέρος της πρωτης μελέτης μας για την ενσωμάτωση των μεταναστών

Οι οντότητες «Ενσωμάτωση Μεταναστών», «Μεταναστευτικό», «Ειδομένη», «Δημήτρης Μάρδας» καταγράφουν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 31.119 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 27 – 31 Μαρτίου 2016. Τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικά και για τις τέσσερις υπό εξετάση οντότητες και δείχνουν την επιφυλακτικότητα της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλα και την καχυποψία προς τους μετανάστες.

 

 

met1

 

met2

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώνεται στα επεισόδια στους καταυλισμούς των μεταναστών, στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και στη αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύση. Αναλυτικότερα:

 • Τα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε αφγανούς και σύρους στο λιμάνι του Πειραιά.
 • Ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται μέχρι στιγμής στη χώρα ανέρχεται σε 51.430.
 • Το επίμαχο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το προσφυγικό.
 • Οι συγκρούσεις μεταναστών στην Ειδομένη με την αστυνομία που προσπάθησε να εκκενώσει τις σιδηροδρομικές γραμμές.
 • Η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για μετανάστες επενδυτές. «Εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής».
 • Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου μπορεί να οδηγήσει σε «παρακαμπτήριες» προς την Ευρώπη, όπως η αποκαλουμένη «Μεσογειακή Οδό».

Συμπεράσματα

Η προσεκτική μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro μας δείχνει ότι η ελληνική κοινή διαδικτυακή γνώμη αντιλαμβάνεται το προσφυγικό με γνώμονα τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Ότι τo βασικό πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι η διαχείριση του από τις ελληνικές αρχές και  ότι εκφράζει ανησυχία για την ενσωμάτωση ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών που πιστεύει ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας.
 • Διαπιστώνει ότι οι εξελίξεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, η κατάθεση του επίμαχου σχέδιο νόμου για το προσφυγικό.
 • Ότι η απόπειρα απόκρυψης των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στους καταυλισμούς με στόχο την ωραιοποίηση του προβλήματος εξελίχτηκε σε «μπούμερανγκ» καθώς φάνηκε ότι δεν ήταν όλοι πρόσφυγες της Συρίας καθώς προέρχονται από διαφορετικές χώρες, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες. Το αποτέλεσμα είναι τα ξεσπάσματα βίας (συμπλοκές, βιασμοί, παιδεραστία) και η εμφάνιση λοιμώξεων που αποτυπώνουν και τη σκληρή πραγματικότητα του κόσμου των καταυλισμών. Παράλληλα το ελληνικό διαδίκτυο προβληματίζεται και από τις αλυσιδωτές ανταρσίες στα κέντρα κράτησης από τους μετανάστες .
 • Η καχυποψία για το ρόλο κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που αναδεικνύουν ένα κακό πρόσωπο κακοδιαχείρισης και οι υποψίες για συνεργασία τους με αμφιλεγόμενους φορείς.
 • Οι ενστάσεις για τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας που δεν έχει αποδώσει καρπούς καθώς και οι ροές των προσφύγων δεν έχουν μειωθεί.
 • Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μόνιμο hot spot ,  ότι οι αντοχές των πολιτών λιγοστεύουν, ότι τα προβλήματα διογκώνονται και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία των προσφύγων.
 • Ότι το Facebook και το Τwitter κατακλύζονται από ειδήσεις και απόψεις ακροδεξιού χαρακτήρα και ότι πλέον γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια της αλήθειας και της προπαγάνδας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φοβικά σύνδρομα. Το ελληνικό διαδίκτυο εκτιμάει ότι ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση με την επιλεκτική κάλυψη των ειδήσεων αναφορικά με τους πρόσφυγες
 • Ότι η αντιπολίτευση δεν παρουσιάζει μια στοχευμένη πρόταση για το μεταναστευτικό και περιορίζεται σε αναιμικές αντιδράσεις.
 • Ότι η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τους πρόσφυγες επενδυτές ξεσήκωσε θύελλα αλλά κάποιοι ελάχιστοι χρήστες του διαδικτύου θεώρησαν ότι μπορούσε να γίνει πάνω στη λογική ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μόνο στο βαθμό που θα υπήρχε ένα υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Τα εξειδικευμένα στελέχη και οι πλούσιοι πρόσφυγες από τη Συρία ενδέχεται να έχουν φύγει με τις πρώτες ροές με αποτέλεσμα οι εγκλωβισμένοι εδώ να είναι χαμηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό
 • Ότι η εικόνα της Ειδομένης πλήττει τους θεσμούς και του Πειραιά την επενδυτική εικόνα της χώρας.
 • Ότι οι τοπικές κοινωνίες εχουν πρόβλημα με τους καταυλισμούς μεταναστών, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ότι δεν υπάρχει ενημέρωση με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται όλοι ακροδεξιοί.

Συνοπτικά η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, προσπαθεί να εξηγήσει τις αντιδράσεις των μεταναστών και να εντοπίσει τις διαφορές ανάμεσα στις ειδήσεις που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα για τους μετανάστες. Οι ψαγμένοι χρήστες του διαδικτύου ερευνούν το τι γίνεται με τις υποδομές στους καταυλισμούς και αναζητούν απαντήσεις. Παράλληλα τόσο η  απουσία ενός οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου όσο και η απουσία της αντιπολίτευσης  έχουν καταφέρει να φέρουν στο προσκήνιο τις ακραίες τάσεις (τους ακροαριστερούς που είναι υπέρ των μεταναστών και τους υποκινούν και τους ακροδεξιούς που εκμεταλλεύονται την ξενοφοβία ) και να δώσουν χώρο στη δράση  κυκλωμάτων  του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Δημοσιεύτηκε στο palo.gr  στις 02/04 /2016

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=206

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s