Η Ελλάδα «Καζαμπλάνκα της Ευρώπης» ή μοντέλο ενσωμάτωσης μεταναστών ;

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για μια λύση στο μεταναστευτικό, η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εμφανίζεται απαισιόδοξη και προβληματίζεται και για το κατά πόσο μπορούν οι μετανάστες να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Οι οντότητες «Ενσωμάτωση Μεταναστών», «Κέντρα Κράτησης Μεταναστών», «Ειδομένη» κατέγραψαν σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 247.053 συνολικές αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο για την χρονική περίοδο 1 – 16 Μαρτίου 2016. Οι υπό εξέταση τρεις οντότητες έχουν μια κυριαρχία στο Τwitter καθώς συγκέντρωσαν και το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών.

Τα συναισθήματα για «Ενσωμάτωση Μεταναστών», «Κέντρα Κράτησης Μεταναστών», «Ειδομένη» παρουσιάζουν την ίδια εικόνα καθώς και οι τρεις οντότητες καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τα ουδέτερα και τα θετικά. Τα social media αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις και όπως θα δούμε στη συνεχεία δίνουν τη δική τους μοναδική ερμηνεία.

Θεματολογία

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικο διαδίκτυο για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στα γεγονότα της Ειδομένης, την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, για το ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και για τις επιπτώσεις της «καθόδου» των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Αναλυτικότερα στις κύριες αναφορές σύμφωνα με το Τop 10 Topics συμπεριλαμβάνονται:

  • στα οριά του έχει φτάσει ο Πειραιάς από τους 4.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι και τα ε[π
  • ο πρώην γερμανός υπουργός Εργασίας Νόρμπερτ Μπλουμ, διέψευσε την ανάμειξή του στη σύνταξη του φυλλαδίου που μοιράστηκε στους μετανάστες της Ειδομένης
  • σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 43.407 σε όλη τη χώρα
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας ανακοίνωσε σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής
  • Οι αρχές των Σκοπίων συνέλαβαν πάνω από 50 ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, ακτιβιστές και μέλη ΜΚΟ.
  • Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλη Κικίλιας χαρακτήρισαν «εν δυνάμει υγειονομική βόμβα την Ειδομένη»
  • 8.500 νέες θέσεις φιλοξενίας θα είναι διαθέσιμες για τους πρόσφυγες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη με βάση την λεπτομερή εξέταση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του paloPro φαίνεται να συνειδητοποιεί πώς το μεταναστευτικό αλλάζει σταδιακά τις δομές της ελληνικής κοινωνίας καθώς και το πολιτικό και επικοινωνιακό «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη: H ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη πιο συγκεκριμένα αντιλαμβάνεται:

(1) ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει χωρίς επιτυχία την χώρα ως ένα φυσικό σύνορο, δηλαδή μια πλατφόρμα μετάβασης των μεταναστών προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(2) ότι η Ελλάδα φαίνεται με δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων να θεωρεί τον εαυτό της ως κάτι διαφορετικό από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς την κατηγορεί και της επιρρίπτει ευθύνες για την μεταναστευτική κρίση

(3) ότι τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων εφαρμόζουν μια πολιτική ασφαλείας για να προστατεύσουν τα σύνορά τους και ότι γνωρίζουν ακριβώς τι αριθμό μεταναστών μπορούν να δεχτούν. Ακολουθούν μια πολιτική ασφάλειας των συνόρων κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν άνοιξε τα σύνορα στους μετανάστες.

(4) ότι μετανάστες δεν έχουν υποστήριξη και δεν έχουν εκφραστεί υπέρ αυτών ούτε οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί των δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα πρέπει μόνη της να διαχειριστεί τις χιλιάδες εισροές μεταναστών.

(5) ότι δεν υπάρχει μια πειστική αντίδραση της αντιπολίτευσης για την Ειδομένη και η επίσκεψη του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έπεισε το σύνολο των χρηστών του διαδικτύου.

(6) ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη δράση και το ρόλο των ΜΚΟ στην Ειδομένη, που με επιλεκτική κάλυψη των ΜΜΕ αποφεύγουν να γίνονται επίκεντρο της δημοσιότητας αν και είναι μόνοι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του καταυλισμού. Τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στην σύλληψη των φωτορεπόρτερ και μελών ΜΚΟ από τις αρχές ασφαλείας των Σκοπίων και δεν εξέτασαν περαιτέρω το θέμα του επίμαχου φυλλαδίου με τις οδηγίες για το πέρασμα του φράκτη.

(7) ότι οι τοπικές κοινωνίες, όπως προκύπτει από έναν αριθμό tweets και αναρτήσεων facebook εκφράζουν τα προβλήματά που έχουν δημιουργηθεί από τη φιλοξενία μεταναστών, που όμως δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Το αποτέλεσμα είναι να εκμεταλλεύονται την κατάσταση ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία για να ενισχύσουν τα ερείσματα τους μέσα σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες (μιλάνε για εισβολή μεταναστών).

(8) ότι οι ενόπλες δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να προσφέρουν οργανωμένη υλικοτεχνική βοήθεια στους μετανάστες. Παράλληλα αποτελούν και την μόνη εγγύηση για την προστασία από θυλάκες μεταναστών. Εκτιμάται ως θετική η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην μεταναστευτική κρίση.

(9) ότι οι αυξανόμενες ροές μεταναστών από την Τουρκία πρέπει να μειωθούν με κάποιο τρόπο χωρίς όμως να θιγούν τα ελληνικά συμφέροντα και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό «πάρε- δώσε» ΕΕ και Τουρκίας.

(10) ότι υπάρχει ένα εντονο αίσθημα ανασφάλειας αναφορικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών, που έχει να κάνει με τους παράγοντες ασφάλεια, υγεία, εγκληματικότητα. Η ίδρυση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με μετανάστες δεν παραβλέπετε από χρήστες του διαδικτύου που τις θεωρούν ως αρχή δημιουργίας μουσουλμανικών κοινοτήτων.

(11) ότι η Ελλάδα μετατρέπεται πλέον από πέρασμα μεταναστών σε τεράστιο hot spot της Ευρώπης.

(12) ότι επιθυμεί μια βιώσιμη λύση για το μεταναστευτικό βασισμένη σε δύο παραμέτρους: μια ισορροπημένη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και μια κοινή γραμμή από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Δημοσιεύτηκε στο palo.gr  στις 18/03/2016

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=200

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s