Η απεργία “crash test” πολιτικών εξελίξεων

Η γενική απεργία της Πέμπτης αποτελεί, σύμφωνα με τα social media μια ευρεία μορφή αποδοκιμασίας της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και που ακολούθησαν και τα προηγούμενα κόμματα. Παράλληλα η  συνειδητοποιημένη ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εντόπισε και κάποιες διαφοροποιήσεις πάνω στη σύνθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η οντότητα «Απεργία» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 16.489 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 4-5 Ιανουαρίου 2016.  Το Τwitter παρουσιάζει ένα συντριπτικό ποσοστό στην κατανομή των αναφορών, όπου περιλαμβάνονται και πολλά τρολαρίσματα. Η γενική απεργία της Πέμπτης εμφάνισε μια σαφή κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων, των οποίων όμως η ανάλυση εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα.


Θεματολογία

Η θεματολογία της γενικής απεργίας της Πέμπτης επικεντρώθηκε στο μεγάλο αριθμό της, στις ομάδες των συμμετεχόντων και στις επιπτώσεις πάνω στην κυβέρνηση. Αναλυτικότερα τα Top 10 Topics του paloPro συμπεριλαμβάνουν τις ακόλουθες αναφορές:

  • σε απεργιακό κλοιό όλη η χώρα από τη γενική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ
  • η πιο μεγάλη απεργία στην Ελλάδα σε συμμετοχή, οργή λαού εναντίον της κυβέρνησης.
  • «απόβαση» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη για το ασφαλιστικό
  • τα γραφεία τελετών απεργούν για πρώτη φορά.
  • έντονη σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την απεργία για το ασφαλιστικό
  • την εκτίμηση του γερμανικού Τύπου ότι οργή των πολιτών στρέφεται εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Συμπεράσματα

Η προσεκτική ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του paloPro μας δείχνει ότι η απεργία θεωρήθηκε μια γενικευμένη μορφή αντίδρασης στη μνημονική πολιτική και ότι τα αρνητικά συναισθήματα εμπεριέχουν τα εξής ενδιαφέροντα σημεία:

(α) ότι κοινωνικές ομάδες που συμμετείχαν ενεργά στην απεργία προέρχονταν από το χώρο των δημοσιών υπαλλήλων και του «κινήματος της γραβάτας», με αποτέλεσμα να εγείρεται ένα θέμα «νομιμοποίησης» της απεργίας, καθώς θεωρούνται κοινωνικές ομάδες με ειδικά προνόμια.

(β) ότι συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι εκείνων που απεργούν παραδοσιακά σε κάθε κυβέρνηση, όπως ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, εργατικά συνδικάτα.

(γ) μια άλλη σημαντική παράμετρος που προκύπτει είναι ότι κάποιοι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να διεμβολίσουν την απεργία.

(δ) η απεργία εκλαμβάνεται ως ένα ευρύ αντικυβερνητικό μέτωπο που στοχοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα για τη στροφή προς την άσκηση μνημονιακής πολιτικής.

(ε) η γενική αίσθηση ότι η απεργία λειτούργησε ως ένα «crash test» για την κυβέρνηση και την κοινωνία. Δεν θεωρήθηκε τυχαίο το γεγονός ότι συνέπεσε με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία.

(στ) η απεργία είχε και μια ελεγχόμενη δυναμική, με τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες να επιδεικνύουν παλμό και αποφασιστικότητα μέχρι τη λήξη των κινητοποιήσεων.

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=182

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s