Προσφυγική κρίση: Κέντρα εγκλωβισμένων ή φιλοξενούμενων ;

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης δεν περιορίζονται μόνο στις εσωτερικές αντιδράσεις αλλά και επεκτείνονται και στις διπλωματικές σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε απέραντο «στρατόπεδο προσφύγων» και η μεταναστευτική κρίση δείχνει να ξεφεύγει καθημερινά από κάθε έλεγχο. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική αλλα και απαισιόδοξη για την επόμενη μέρα.

Οι οντότητες Αυστρία, Μεταναστευτικό, και Νίκος Κοτζιάς καταγράφουν σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 31.164 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 22- 27 Φεβρουαρίου 2016. Η πλειοψηφία των αναφορών του ελληνικού διαδικτύου για Μεταναστευτικό και Αυστρία (με αφορμή το διπλωματικό επεισόδιο) καταγράφεται στο Τwitter ενώ για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών συγκεντρώνεται στα sites.

Τα συναισθήματα παρουσιάζουν την ίδια εικόνα για Μεταναστευτικό και Αυστρία καθώς κυριαρχούν τα αρνητικά έναντι των ουδέτερων και θετικών συναισθημάτων. Όμως κάπως διαφοροποιημένα εμφανίζονται τα συναισθήματα για τον Νίκο Κοτζιά καθώς υπερτερούν τα ουδέτερα έναντι των αρνητικών και των θετικών.

 Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπο εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στους πρόσφυγες που κατακλύζουν τις τοπικές κοινωνίες, στο «διπλωματικό πόλεμο» Αυστρίας – Ελλάδας, στο πρόσωπο του νεαρού αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κούρτζ και το ρολο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τα Top 10 Topics του paloPro περιλαμβάνουν τις ακόλουθες αναφορές:

  • στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  • τη δήλωση του αυστριακού ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κούρτζ ότι η ένταση στην Ελλάδα είναι «κατανοητή», διότι «η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα δεν προέρχεται μόνον από την Αυστρία, αλλά και από άλλες χώρες».
  • το «θερμό επεισόδιο» Αυστρίας και Ελλάδας που εκδηλώθηκε με τον αποκλεισμό της χώρας μας στην πρόσφατη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την ανάκληση της ελληνιδας πρέσβειρας Χρυσούλας Αλειφέρη από στην Αυστρία και το ότι η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δεν είναι ευπρόσδεκτη στη χώρας μας.
  • το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς την αυστριακή κυβέρνηση, που χαρακτήρισε τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη της Αυστρίας ως «μη φιλική ενέργεια».
  • ότι η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να εξετάζει αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα εξαιτίας των πιέσεων της προσφυγικής κρίσης.
  • τη διευκρίνιση του γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους που έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο τουρκικό έδαφος.

Συμπεράσματα

Η ενδελεχή ανάγνωση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων των paloPro μας δείχνει ότι το μεταναστευτικό προσεγγίζεται από το σύνολο της ελληνική διαδικτυακής κοινής γνώμης με βάση τις ακόλουθες παραμέτρους:

(α) ότι η χώρα μετατρέπεται καθημερινά σε ένα κινούμενο «hot spot» και η κοινή γνώμη δεν είναι ενημερωμένη για το τι ακριβώς συμβαίνει.

(β) ότι η έντονη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από την ανθρωπιστική κρίση προβληματίζει τα social media που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισής της με σεβασμό πάντα στο δράμα των προσφύγων.

(γ) ότι η εμφάνιση προσφύγων σε διάφορες πόλεις έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι τοπικές κοινωνίες εμφανίζονται ανέτοιμες να τους υποδεχτούν. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στην Θράκη από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

(δ) ότι υπάρχει σε έξαρση μια προπαγάνδα με αναφορές σε εγκλήματα μεταναστών .

(ε) ότι υπάρχει μια ανησυχία για πόλεις μουσουλμάνων από μετανάστες που δεν θα μπορέσουν να περάσουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(στ) ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα συμμάχους στη διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης. Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ότι «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση», εντάσσεται μέσα σε αυτό το κλίμα.

(ζ) ότι η ανάκληση της ελληνιδας πρέσβειρας από την Αυστρία θεωρήθηκε κίνηση με στόχο να τονώσει το θιγμένο ελληνικό διπλωματικό κύρος αλλα αιφνιδίασε την ελληνική διαδικτυακή γνώμη καθώς δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει γιατί ακριβώς έγινε.

) ότι η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης από Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει να έχει αποτύχει και για αυτό το μεταναστευτικό θα πρέπει να διεθνοποιηθεί και να τεθεί υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

 

http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=192

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s